[ Print ]  [ Close ]

http://meche.modares.ac.ir/index.jsp?siteid=11&pageid=28293&newsview=22592   , 1403/02/19


جلسه دفاع پایان نامه: محمد گلی، گروه تکثیر و پرورش آبزیان

ارائه کننده: محمد گلی
استاد راهنما: دکتر نعمت اله محمودی
استاد راهنمای دوم: دکتر سید فخرالدین حسینی
استاد ناظر داخلی: دکتر عبدالمحمد عابدیان کناری
استاد ناظر خارجی: دکتر سیدمهدی اجاق
نماینده تحصیلات تکمیلی: دکتر عبدالمحمد عابدیان کناری
تاریخ: 1402/12/20
ساعت: 10
مکان: ساختمان علوم دریایی

چكيده:
به دلیل ویژگیهای مثبت استفاده از فناوری بیوفلاک (بهبود شاخص‌های کیفی آب، بازده خوراک، ایمنی آبزیان پرورشی و حفاظت از آب و خاک) در طول سال‌های اخیر توجه ویژه ای به این فناوری شده است اما تاکنون اطلاعات زیادی از ویژگی‌های گوشت ماهیان پرورش یافته در سیستم بیوفلاک ارائه نشده است. در مطالعه حاضر تلاش شده است اثرات فناوری بیوفلاک در سیستم پرورش چند گونه‌‌ای بر کیفیت گوشت 4 گونه ماهی گرمابی شامل کپور نقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix)،کپور سرگنده (Hypophthalmichthys nobilis)،کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) در شرایط مزرعه طی یک دوره پرورش 60 روزه مورد ارزیابی قرار گیرد. به منظور اجرای تحقیق از 6 استخر پرورشی با ابعاد 8 × 9 متر و میانگین عمق 1 متر استفاده شد. در هر استخر،100 قطعه از ماهیان گرمابی با نسبت 50 درصد بچه ماهی کپور نقره‌ای (میانگین وزن 20 گرم)، 25 درصد کپور معمولی (میانگین وزن 22 گرم)، 15 درصد کپور علفخوار (میانگین وزن 10 گرم) و 10 درصد کپور سرگنده (میانگین وزن 10 گرم) ذخیره شد. نمونه‌ برداری از گوشت ماهیان پرورشی در انتهای دوره آزمایش انجام شد. به منظور مقایسه کیفیت گوشت، تراکم کل باکتری و برخی پارامترهای شیمیایی از جمله ترکیب اسید‎‎هایآمینه، اسیدهای چرب، تجزیه تقریبی گوشت، سنجش ترکیبات با طعم بد و پارامترهای فیزیکی و حسی مورد سنجش قرار گرفت. نتايج حاصل نشان داد كه میزان رشد ماهیان کپور نقرهای و معمولی در گروه بیوفلاک نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری داشته است (05/0P<) ولی اختلاف معنیداری در رشد ماهیان کپور علفخوار و کپور سرگنده مشاهده نشد (05/0P>). نتایج تجزیه تقریبی عضله ماهیان نشان داد که میزان پروتئین و چربی درگروه بیوفلاک به ترتیب در ماهی کپور معمولی و کپور علفخوار افزایش معنیداری داشته است (05/0P<) ولی در کپور سرگنده میزان پروتئین و چربی کاهش معنیداری مشاهده شد (05/0P<). در کپور نقرهای درهیچ یک از متغیرها اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0P>). ترکیب اسید چرب عضله نشان داد که مقدار اسیدهای چرب چند غیر اشباع امگا 6 (n-6) و امگا 3 (n-3) در اکثر ماهیان ماهیان پرورش یافته در گروه بیوفلاک نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری را نشان داده است (05/0P<). کمترین تغییرات ترکیب اسیدهای چرب ناشی از فناوری بیوفلاک در کپور سرگنده مشاهده گردید. ترکیب اسیدهای آمینه عضله نشان داد که اکثر گونهها تحت تاثیر تیمار بیوفلاک قرار گرفتند. در این راستا، بیوفلاک سبب افزایش معنیداری در برخی از اسیدهای امینه (آرژنین و هیستیدین) و کاهش معنیداری در برخی دیگر (ترئونین و والین) شده است. در گروه بیوفلاک نسبت به گروه شاهد اسید آمینه لیزین در کپور نقره­ای و علف­خوار و اسیدآمینه متیونین درکپور معمولی و کپور سرگنده افزایش معنیداری داشته است (05/0P<). بیشترین و کمترین تغییرات ترکیب اسیدهای آمینه ناشی از فناوری بیوفلاک به ترتیب در کپور نقرهای و علفخوار مشاهده گردید. سنجش ترکیبات با طعم بد نشان داد که مقدار ژئوسمین در عضله هر 4 گونه و مقدار 2متیل ایزو بورنئول (MIB) در سه گونه (کپور معمولی، نقرهای و علفخوار) در گروه بیوفلاک دارای افزایش معنیدار (05/0P<) نسبت به گروه شاهد بوده است.  بار باکتریایی کل وPH  عضله هیچگونه اختلاف معنیداری در 4 گونه بین گروه بیوفلاک و شاهد مشاهده نشد (05/0P>). نتایج آزمون رنگ سنجی پوست مشخص کرد که از نظر شاخص روشنایی (L)، به جز کپور معمولی، سایر گونهها افزایش معنیداری در گروه بیوفلاک داشتهاند (05/0P<) از نظر شاخص قرمزی (a)، فقط در کپور معمولی اختلاف معنیداری مشاهده شد (05/0P<). هیچ اختلاف معنیداری در شاخصهای آزمون تغییر بافت (پیوستگی، کشسانی، جویدن و چسبندگی) گروه بیوفلاک در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد (05/0P>). نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که در گروه بیوفلاک، شاخص طعم درماهیان کپور معمولی و علفخوار اختلاف معنیداری داشته است (05/0P<). از نظر سایر شاخصها در4گونه اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0P>). در مجموع مشخص شد که سامانه بیوفلاک از نظر تغذیهای و بهبود کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت تا حد زیادی اثرگذاری مثبتی دارد ولی بالارفتن ترکیبات با طعم بد در آب و عضله ماهیان پرورشی بعنوان جنبه منفی این فناوری مطرح هست.

 


13:44 - چهارشنبه 16 اسفند 1402    /    شماره خبر : 22592    /    تعداد نمايش خبر : 46