متن کامل خبر


 
شانزدهمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی برگزار شد

خلاصه خبر: شانزدهمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی با حضور اساتید گروههای آموزشی دانشکده کشاورزی و سخنرانی دکتر احسانی، عضو هیئت علمی گروه علوم دامی، درباره موضوع «اقتصاد مقاومتی» برگزار شد.

در این نشست دکتر احسانی به بررسی ذخایر ژنتیکی مرغ بومی و نقش آن در تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخت و اظهار داشت: برای موفقیت در دامپروری در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی در ابتدا باید به این سؤال پاسخ دهیم که کدام اهداف در این حوزه با رویکرد اقتصاد مقاومتی قابل استحصال است؟ از آنجا که صنعت مرغداری صنعتی کشور هم در بخش منابع و نهاده های ژنتیکی و هم در بخش نهاده های مربوط به خوراک و تغذیه وابستگی شدیدی به واردات دارد لذا تکیه بر توان داخلی چه از نظر نیروی انسانی متخصص و چه از نظر منابع ژنتیکی مرغ بومی می تواند کشور را در رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی یاری کند.
وی افزود: هدف دوم در اقتصاد مقاومتی در حوزه یاد شده این است که باید اشتغال‌زایی روستایی را مدنظر قرار دهد. فعالیت های مهمی که در این زمینه قرار است انجام شود باید به کاهش واردات منجر شود و همچنین منابعی که داریم حفظ شود و همه این تلاشها درنهایت باید به تولید غذای سالم منجر شود و این اهداف جز با پیگیری یک برنامه اصلاح نژادی مدون و بلند مدت قابل دستیابی نیست.
دکتر احسانی تصریح کرد: متأسفانه هر روز میزان غذای ناسالم در سفره‌های غذایی ما بیشتر می‌شود. با توجه به اینکه گوشت مرغ در سبد خانوار ایرانی دارای اهمیت ویژه ای است و بنا به دلایل مختلف از جمله حفظ توان تولیدی مرغ تجاری در مزارع با تراکم بالا استفاده از آنتی بیوتیک ها را ناگزیر کرده است لذا مرغ تولید شده بصورت صنعتی باعث عدم اعتماد بخشی از مصرف کنندگان شده است که بایستی به این نیاز در مرحله اول توجه شود. از آنجا که در سالیان اخیر شمار مصرف کنندگان برای استفاده از مواد غذایی سالم و ارگانیک رو به افزایش است و از طرف دیگر ظرفیت های بالقوه در روستاها برای پرورش در سیستم باز فراهم است لذا می توان در قدم اول با تکیه بر مزیت های داخلی و نیاز بازار به اصلاح نژاد مرغ بومی برای این سیستم پرورشی اقدام نمود.
وی ادامه داد: از سال 1389 در گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس پروژه ای به منظور تلاقی نژادهای مرغ بومی با سویه تجاری لاین آرین آغاز گردید و نتایج آن در قالب مقالات و پایان نامه های متعدد در سالهای بعد منتشر شد. نتایج این مطالعات نشان داد که برخی از دورگه های تولیدی در قالب این پروژه قابلیت پرورش در فضای باز روستایی یا آنچه که در دنیا با نام مرغ Free Range شناخته می شود را داراست. از این رو در سالیان گذشته پروژه اصلاح نژاد مرغ مزرعه باز در این دانشکده آغاز گردید و هم اکنون سویه های اصلاح شده می تواند در بازه زمانی 3 ماهه در فضای باز به وزن مطلوب فروش در حدود 2 کیلوگرم وزن لاشه و ضریب تبدیل 2.6 برسند. با توجه به اینکه در بهترین شرایط هم اکنون مرغ بومی کمتر از 5 درصد گوشت کشور را تأمین می‌کند با استفاده از سویه اصلاح شده می توان این میزان را بیشتر کرد.
وی به چهار بخش مهم این پروژه اشاره و تاکید کرد: اول اینکه ما در روستاها مهاجرت زیادی به سمت شهرها داریم که اگر با تولید به این روش میتوان اشتغال‌زایی روستایی ایجاد کنیم و هزینه‌های مهاجرت روستاییان به شهرها مانند حاشیه نشینی و تبعات اجتماعی و اقتصادی و امنیتی آن را کاهش دهیم. دوم اینکه با تکیه بر ذخایر داخلی ژنتیکی باعث کاهش واردات در این زمینه خواهد شد. کاهش واردات علاوه بر بهره های اقتصادی هدف مهم دیگری را نیز محقق می کند و آن تامین امنیت غذایی کشور با تکیه بر توان و منابع داخلی است. و درنهایت تولید غذای سالم و ایجاد اعتماد غذایی در مردم و تنوع محصولات غذایی مسئله مهم دیگری است که در این پروژه دیده شده است.
وی خاطر نشان ساخت: با مقایسه قابلیت های تولیدی سویه‌ ی سنتز شده با سویه‌های مشابه خارجی که برای پرورش در فضای باز تولید شده اند به خوبی رقابت پذیری و مزیت سویه حاضر به سویه های مشابه خارجی نمایان است. رکوردهای بدست آمده نشان می دهد که سویه یاد شده در سن 63 روزگی 2524 گرم وزن زنده خواهد داشت و در مقایسه با نمونه های خارجی همچون سویه JA57 شرکت هوبارد که در همین مدت زمان با وزنی معادل 2300 گرم را ثبت نموده است برتری دارد. بنابراین از نظر تولیدی کاملاً قابل رقابت با سویه‌های خارجی است. از سوی دیگر ضریب تبدیل غذایی هم تقریبا با سویه های خارجی یکسان است. ضریب تبدیل در واقع میزان غذایی است که می‌خورد تا یک کیلوگرم گوشت تولید کند که سویه تولید شده در گروه علوم دامی در این زمینه نیز موفق بوده است. این نتایج نشان می‌دهد که تکیه بر توان و منابع داخلی در بلند مدت می تواند کشور را در زمینه واردات سویه های تجاری مرغ گوشتی و تخمگذار بی نیاز کند و امروز بایستی پروژه هایی اینچنینی در کشور حمایت و تقویت شوند تا اقتصاد مقاومتی به درستی قابل دستیابی باشد. تیم پژوهشی این پروژه نشان داد که در این چند سال به خیلی موارد دست‌یافته‌ و اگر همین روند را ادامه یابد می‌توان در این زمینه به موفقیت های بزرگتری هم نایل شد زیرا هم علم آن و هم منابع آن در کشور ما وجود دارد.
دکتر احسانی در پایان گفت: ما در حال حاضر اقدام به احداث مزرعه نمونه برای سویه یاد شده در فضای باز دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نموده ایم و به مرحله‌ای رسیده‌ایم که می‌توانیم این سویه را تولید انبوه کنیم. تولید مرغ در روستاها می‌تواند منجر به فقرزدایی شود و این کاری است که می‌تواند در کشور ما نیز به‌صورت درست انجام شود.

گفتنی است که درشانزدهمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی، همچنین دکتر میرفخرایی، دکتر پورجم، دکتر شرفی، دکتر وکیل پور، دکتر نجفی علمدارلو و دکتر مسعودی در رابطه با موضوع جلسه به ارائه سخنانی پرداختند.


6 شهریور 1397 / تعداد نمایش : 3517